Nieuwsbrief digitale connectiviteit voor bestuurders

Ontwikkelingen veiling 3,5 Gigahertz-band

Eind november heeft de rechtbank Rotterdam beroep dat door diverse partijen was aangetekend tegen het besluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan (NFP) niet ontvankelijk en dan wel ongegrond verklaard. Dat betekent dat het NFP in stand blijft. De wijziging van het NFP is nodig voor het kunnen veilen van de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band. Deze radiofrequentieband maakt het mogelijk om, in lijn met EU-verplichtingen, de uitrol van 5G in Nederland verder vorm te geven. Daarnaast was de wijziging van het NFP nodig voor het herschikken van de frequentieruimte in de 3,5 Gigahertz-band bestemd voor de uitgifte van vergunningen voor perceel-gebonden netten. 

Betrokken bedrijven, organisaties en telecomaanbieders hebben uit uiteenlopende eigen belangen beroep ingesteld tegen de EZK-besluiten tot wijziging van het NFP. Deze wensen en voorkeuren lopen echter zodanig uiteen dat aan ieders individuele voorkeur voldoen onmogelijk is en de minister van EZK de belangen heeft moeten wegen. De rechtbank onderschrijft dat die keuzes en afwegingen begrijpelijk en goed zijn onderbouwd. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan binnen 6 weken hoger beroep worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De voorbereidingen van de veiling in 2024 van de 3,5 Gigahertz-band kunnen nu verder gaan. Nederlandse bedrijven en consumenten kunnen zo na een veiling in de loop van 2024 gebruik maken van 5G-technologie via landelijke mobiele communicatienetwerken. Daarnaast stelt EZK aan bedrijven en organisaties ook nieuwe lokale vergunningen beschikbaar voor draadloze, private 5G-netwerken. In de 3,5 GHz-band komt 2x50 Megahertz (van de totale 400) vanaf 1 december dit jaar beschikbaar voor deze lokale draadloze toepassingen.

Meer informatie is te lezen in dit uitgebreide nieuwsbericht.

Voortgang EU verordening gigabitinfrastructuur

In de nieuwsbrief van afgelopen juni berichtten we over de publicatie van de gigabit verordening en de onderhandelingen in de raadwerkgroep. Tijdens die onderhandelingen heeft Nederland, in lijn met het BNC fiche, zich ingezet voor een proportioneel wetgevend instrument waarbij de lasten in verhouding staan tot het doel. De onderhandelingen hebben geleid tot een voorlopig standpunt van de Raad. In dit gezamenlijke standpunt van de lidstaten zijn de voor Nederland belangrijkste aspecten van het voorstel zijn gerealiseerd.

Zo zijn in het voorlopig standpunt de nieuwe maatregelen rond het aanleveren van informatie en digitaliseren van informatiesystemen, registraties en procedures dermate aangepast dat bestaande informatie uitwisselingssystemen in Nederland grotendeels gehandhaafd kunnen worden. Daarnaast zijn de door Europese Commissie voorgestelde maatregelen omtrent automatische vergunningsverlening en Europese uitvoeringshandelingen geschrapt in het voorlopig Raadsstandpunt. Met deze verwijderingen blijft het voorstel proportioneel en wordt een toename van administratieve lasten vermeden.

In de Telecomraad van 5 december jl. heeft de Raad een voorlopige positie (algemene oriëntatie) aangenomen, waarna het voorzitterschap van de Raad direct gestart is met de onderhandelingen met het Europees Parlement en de Europese Commissie in de triloog. In deze fase zal Nederland zich blijven inzetten voor proportionaliteit en beperking van administratieve lasten van het voorstel, conform het BNC-fiche.

Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie

Op 24 oktober is de eerste voortgangsrapportage van de kabinetsstrategie Digitale Economie van minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) gepubliceerd. Hierin wordt ingegaan op de geboekte vooruitgang van de in 2022 vijf gestelde doelen voor het versnellen van digitalisering door het mkb, meer digitale innovatie en vaardigheden, goedwerkende online markten, een sterke digitale infrastructuur in Nederland én het verbeteren van cybersecurity.

Op het gebied van digitale connectiviteit is er goede voortgang geboekt doordat meer Nederlanders (van 91% naar 98%) toegang hebben gekregen tot gigabitinternet via een vaste verbinding. Wel blijft de voorgenomen veiling van de 3,5 GHz frequentie voor snelle mobiele connectiviteit (via 5G) een aandachtspunt. In januari verwacht het Ministerie van EZK de ‘Staat van de digitale infrastructuur’ te publiceren. Dit is een verdere uitwerking van deze pijler in de strategie.

Meer informatie over de voortgangsrapportage is te lezen via dit nieuwsbericht.

Kamerbrief evaluatie Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten en netwerken

Minister Adriaansens (EZK) heeft eind oktober een brief gestuurd aan de Kamer over de evaluatie van de Wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netten en netwerken (Wibon). De Wibon ziet op graafschadepreventie aan ondergrondse infrastructuur, zoals kabels en leidingen voor elektriciteit en telecom. Een steeds urgenter onderwerp gezien alle graafwerkzaamheden die nodig zijn voor onder meer de digitale transitie en de energietransitie. In de brief wordt ingegaan op de belangrijkste bevindingen uit de evaluatie en op de aanpak van de belangrijkste knelpunten die uit de evaluatie naar voren komen.  

Deel de nieuwsbrief met collega’s!

Kent u medebestuurders en/of gemeenteambtenaren die ook geïnteresseerd zijn in de nieuwsbrief digitale connectiviteit van EZK? Deel deze nieuwsbrief dan met hen. Zij kunnen zich via deze knop inschrijven voor onze nieuwsbrieven