Infographic 5G-straling en gezondheid

Hoe is dat geregeld in Nederland?

Antennes voor mobiele communicatie gebruiken radiogolven – net als portofoons of mobiele telefoons. Radiogolven zijn een vorm van straling.

Blootstelling aan radiogolven van een heel hoog niveau kan er voor zorgen dat het lichaam opwarmt. Daarom zijn er op internationaal niveau blootstellingslimieten opgesteld. De Rijksoverheid houdt bij het maken van beleid de volksgezondheid goed in de gaten. Hoe is dit geregeld in Nederland?

1 Raadplegen experts

Er is wereldwijd veel wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke effecten van straling op de gezondheid. Het RIVM en de Gezondheidsraad houden dit onderzoek bij. Zij doen dit onafhankelijk van de beleidsmakers.

Beleidsmakers RIVM Gezondheidsraad

Zijn er nieuwe inzichten? Dan geven het RIVM en de Gezondheidsraad dat door aan de overheid. Beleidsmakers kunnen daar dan rekening mee houden.

2 Hanteren blootstellingslimieten

x factor 50

Grenswaarde gezondheid

Een internationale groep van wetenschappelijk deskundigen op het gebied van gezondheidseffecten van radiogolven heeft vastgesteld dat blootstelling boven dit niveau zou kunnen zorgen voor schade aan het lichaam.

Blootstellingslimiet

Voor de zekerheid is de internationale blootstellingslimiet een factor 50 lager dan de grenswaarde. Zo voorkomen we negatieve effecten op de gezondheid. De straling uitgezonden door antennes voor mobiele communicatie mag niet boven de limiet uitkomen.

Gemeten waarden (NL)

De gemeten waarden van antennes voor mobiele communicatie liggen allemaal onder de limiet. 

3 Meten en handhaven

Het Agentschap Telecom meet regelmatig door het hele land de stralingssterkte van antennes. Zo wordt gecontroleerd of telecombedrijven zich houden aan de limieten. Deze metingen zijn te vinden op de website van het Antennebureau.

www.antennebureau.nl

Meer weten?

Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische velden kun je meer lezen over de mogelijke gezondheidseffecten van elektromagnetische velden ('straling').

Ook kun je contact opnemen met je lokale GGD.

www.kennisplatform.nl
www.ggd.nl