Tijdlijn snelle mobiele connectiviteit
2020 tweede kwartaal
Voor het aanbieden van 5G maakt Vodafone gebruik van zijn huidige frequenties en bestaande antennepark.
Via de multibandveiling worden de 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz) frequentiebanden volgens een meerrondenveiling verdeeld. Er zijn op deze drie banden in totaal 26 vergunningen met een looptijd van twintig jaar via de veiling verkrijgbaar. Aan het gebruik van de 700-MHz-band verbindt de Rijksoverheid een aantal specifieke dekkings- en snelheidseisen. Die eisen moeten ervoor zorgen dat ook op plekken in de buitenruimte waar de dekking nu nog ontbreekt of slecht is, straks mobiele dekking met een minimale snelheid is.
In deze uitvoeringsverordening zijn de kenmerken van draadloze toegangspunten met klein bereik, ook wel small cells of kleine antennes genoemd, vastgesteld. De verordening hoort bij artikel 57 van de Europese Telecomcode (EU 2018/1972). Het Antennebureau heeft de belangrijkste punten uit de uitvoeringsverordening op een rij gezet in de factsheet ‘Lokaal beleid en kleine antennes’.
2020 derde kwartaal
Op 21 juli heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt dat KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo frequentieruimte hebben verworven bij de multibandveiling.
Voor het aanbieden van 5G maken KPN en T-Mobile gebruik van de nieuw verworven 700-MHz-band.
Naar aanleiding van een adviesaanvraag van de Tweede Kamer heeft de Gezondheidsraad op basis van actuele wetenschappelijke inzichten een advies uitgebracht over mogelijke gezondheidsrisico's in relatie tot 5G. De conclusie van het advies luidt dat er geen bewijs is dat blootstelling aan 5G onder de blootstellingslimieten de gezondheid kan schaden. Wel adviseert de raad meer onderzoek te doen.
Doel van het gesprek is om gezamenlijk met alle stakeholders na te gaan of het huidige Antenneconvenant nog voldoet of aangepast moet worden.
2020 vierde kwartaal
21 december 2020Inwerkingtreding Europese uitvoeringsverordening ‘Draadloze toegangspunten met klein bereik’
Eind 20205G van T-Mobile is landelijk dekkend
Het wetsvoorstel waarmee de Europese Telecomcode wordt geïmplementeerd, is door het kabinet naar de Raad van State (RvS) gezonden.
2021 eerste kwartaal
Per 1 januari 2021 is het nieuwe antenneconvenant van kracht. Het convenant is tot stand gekomen tussen gemeenten, mobiele operators en de Rijksoverheid. Belangrijkste wijziging ten opzichte van het vorige convenant is een extra artikel aangaande de plaatsing van small cells. Het nieuwe convenant is aangegaan voor de duur van vijf jaar en bevat een jaarlijkse evaluatieclausule, waardoor desgewenst kan worden ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen.
2021 tweede kwartaal
Dit onderzoek, uitgevoerd door Cebeon en Regioplan, brengt de bestuurlijke en financiële consequenties voor overheidsinstanties in kaart als gevolg van de implementatie van artikel 57 van de Europese Telecomcode (EU 2018/1972).
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat onderzoek doen naar de verwachte groei van het aantal antenne-installaties. De verwachting is dat de oplevering plaatsvindt voor het einde van 2020.
2021 derde kwartaal
In het positieve scenario wordt verwacht dat de implementatie van de Telecomcode voor de zomer van 2021 zal plaatsvinden, anders pas in de tweede helft van 2021.