Nieuwsbrief digitale connectiviteit voor bestuurders

Verslag Tweede Kamer op wetsvoorstel implementatie EU Telecomcode

Volgend op de eerdere indiening van het wetsvoorstel implementatie EU Telecomcode aan Tweede Kamer, hebben de leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat recent hun schriftelijke verslag uitgebracht van haar bevindingen. Het verslag van de vaste commissie bevat ook verschillende vragen over de nieuwe medegebruikbepaling voor gemeenten. De antwoorden op de vragen zijn inmiddels gepubliceerd op de site van de Tweede Kamer. 

Daarnaast is op 1 oktober de Algemene Maatregel van Bestuur behorende bij het nieuwe wetsvoorstel in consultatie gebracht.      

Verder heeft De Europese Commissie op 23 september de Lidstaten die de implementatie EU Telecomcode nog niet hebben afgerond opgeroepen dit alsnog te doen.

Staat van de unie: Europese Commissie stelt traject naar digitaal decennium voor

In de nieuwsbrief van juni berichtten wij over het Digitaal Kompas 2030 dat de Europese Commissie begin dit jaar presenteerde en dat de ambitie tot 2030 bevat voor een succesvolle digitale transformatie van economie en maatschappij. Daarbij werd ook verwezen naar het kabinetsstandpunt op dit voorstel.

Voortbouwend op het kompas presenteerde de Commissie vorige maand haar concrete plan om deze ambitie tot uitvoering te brengen. Daarbij stelt de Commissie een jaarlijks samenwerkingsmechanisme met lidstaten voor, dat onder meer toeziet op een meerjarig strategisch stappenplan per lidstaat ten aanzien van de digitale ambitie 2030 en een gestructureerd kader om over de vooruitgang te spreken. In de komende tijd zal het kabinet ook haar standpunten ten opzichte van dit voorstel verwoorden en publiceren.   

Via deze nieuwsbrief zullen wij gemeenten op de hoogte houden van de Europese ontwikkelingen rond het digitale kompas, en met name op de thema’s die verband houden met digitale connectiviteit en daaraan verbonden lokale beleidsopgaven.

Deel de nieuwsbrief met collega’s!

Kent u medebestuurders en/of gemeenteambtenaren die ook geïnteresseerd zijn in de nieuwsbrief digitale connectiviteit van EZK? Deel deze nieuwsbrief dan met hen. Zij kunnen zich via deze knop inschrijven voor onze nieuwsbrieven.