Kaart van de snelheid van vaste internetverbindingen in Nederland

Het kabinet heeft als doel dat alle huishoudens in Nederland eind 2023 de beschikking kunnen hebben over een internetverbinding van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) en een grote meerderheid over 1 Gigabit per seconde (Gbps). Om te kijken hoe het staat met de voortgang van dat doel heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een kaart laten maken. Hierop is van alle woonadressen van Nederland te zien of deze een internetverbinding hebben van tenminste 100 Mbps of 1 Gbps. Ook is te zien welk aandeel van de huishoudens van een gemeente of van een provincie inmiddels aan de doelstelling voldoet.

Let op: Het gaat niet om de snelheid van het abonnement dat een huishoudens heeft. Het gaat om de snelheid die mogelijk is op een bepaald adres, gegeven de capaciteit van een of meer  aanwezige aansluitnetwerken:

  • koper
  • kabel/coax
  • glasvezel

Wilt u ook zien hoe uw gemeente scoort of welke adressen in uw gemeente nog geen 100 Mbps of 1 Gbps hebben, dat kunt u hier de kaart bekijken.

Breedbanddekking 2023

De afbeelding hieronder laat zien hoe de internetdekking van 100 Mbps is per provincie in 2023.

Breedbandkaart 2022

Realisatie

Voor de gegevens van de kaart hebben tientallen aanbieders van vaste telecommunicatienetwerken en -diensten in Nederland vrijwillig hun data gedeeld. EZK is erg blij met deze medewerking. Hierdoor heeft EZK dit mooie complete overzicht kunnen maken.

Disclaimer

EZK heeft voor alle huishoudens in Nederland geïnventariseerd of zij wel of niet over een vaste internetverbinding van ten minste 100 Mbps of 1 Gbps kunnen beschikken (stand 2022-Q4). Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld op basis van informatie van de telecomaanbieders in Nederland. De daadwerkelijke situatie kan hiervan afwijken.

Zoomniveau

Afhankelijk van het zoomniveau, geeft deze kaart de resultaten weer op de volgende geografische niveaus:

  • landelijk
  • provincie
  • gemeente
  • woonadres

Aan de kaart kunt u geen rechten ontlenen.